• péntek , 12 július 2024
A Balaton önálló jogalanyi státuszának elismerését kezdeményezik

A Balaton önálló jogalanyi státuszának elismerését kezdeményezik

Európai precedenst teremtve el kell ismerni a Balaton önálló jogalanyi státuszát, illetve a többi európai országban is hasonló szimbolikus kezdeményezéseket kell indítani

– áll abban a felhívásban, amit a Föld napja alkalmából intéztek a kezdeményezők az európai parlamenti (EP-) képviselőkhöz, hazai és európai civil szervezetekhez, illetve balatoni szervezetekhez.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott felhívást mások mellett a Védegylet Egyesület, Jávor Benedek (Párbeszéd) és Ujhelyi István (MSZP) EP-képviselő, Szőcs Géza volt államtitkár írta alá.

A felhívás célja a legjelentősebb európai tavak és folyók alapvető jogainak elismerésére minden európai országban, jogharmonizációt hozva a kérdésben.

“Saját életfeltételeink biztosításán túl azért is fontos ez, mert emberhez igazán méltó életet csak világunk alapvető értékeit tisztelve élhetünk” – írták.

A kezdeményezők szerint a nemzetközi folyónak számító Dunával szemben a Balaton esetében elegendő Magyarország szuverén közjogi aktusa, hogy az indiai Gangesz és az új-zélandi Whanganui folyó után Európában itt legyen az első hasonló példa, amivel a világon először ismerhetnék el egy tó mint ökoszisztéma önálló jogalanyi státuszát – fogalmaz a felhívás.

“A fenntartható gazdálkodás emlegetése mindaddig jámbor óhaj marad, amíg szükséges jogi alapjait meg nem teremtjük” – áll a felhívásban

amely kitér arra is, hogy a vizek integritását a földi élet megmaradása szempontjából nyilvánvaló prioritásként kellene kezelni.

A felhívást szintén aláíró Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője az MTI-nek kifejtette, jogalanyiság nélkül nincsenek jogok, semmibe vehető bárki és bármi. Ha egy tó jogalany lehet, onnan kezdve keletkezhetnek mindenféle jogai, ami komoly szemléletváltást hozhat – tette hozzá.

 

A Föld napja alkalmából készült légi felvételekhez kattintson ide.

 

Kapcsolódó cikkek