• kedd , 19 március 2024
26. Jókai Napok Balatonfüreden

26. Jókai Napok Balatonfüreden

Könnyedség és szellemiség avagy Jókai Napok a városhoz több szállal kötődő romantikus író szellemében.

Irodalom, reformkori séta, a szenvedélyes író életének megidézése, gálaest, és az elmaradhatatlan gasztronómiai parti a hangulatos Koloska völgyben: idén is megfőzik Jókait.

A nagy, klasszikus írónak állít emléket immár több, mint húsz éve a rendezvény sorozat, amely egyben Balatonfüred egyik emblematikus eseménye. A 26. Jókai Napok április 28-29. között ezúttal is számos programot kínál az idelátogatóknak.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy ezúttal bárki bepillantást kaphat Arany János és Jókai közötti levélváltásba. Az ország egyik legkorszerűbb látványvilágú múzeumában a Jókai Emlékházban egy hónapig lesz látható a tizenhét eredeti dokumentum.

A hagyományos ünnepséget ezúttal is Jókai egykori villájának udvarán rendezik meg április 28-án, pénteken, délelőtt tízkor. A ceremónia után közvetlenül folyóirat bemutató várja az érdeklődőket. Villányi László a Győri Műhely főszerkesztője beszél majd a kortárs irodalmi periodikáról. A nosztalgiázást kedvelők reformkori sétán vehetnek részt, sőt megelevenedik a Jókai Emlékház, hiszen az író és felesége, Laborfalvi Róza visszatér a falak közé, bemutatva a szívüknek kedves házat.
Lesz Arany ember játékos kalandorképző gyerekeknek, Szörényi László irodalomtörténész pedig a filológia felől igyekszik megközelíteni a két nagy író, Arany és Jókai kapcsolatát.
Este pedig gálaest a Győri Filharmonikusokkal, amelyen bemutatkozik a rendezvény díszvendége: Győr városa, amellyel kulturális partnerséget köt Füred.

A Jókai Napok részletes programja itt.

Másnap gasztronómia a Koloska-völgyben. Az elmaradhatatlan Jókai-bableves főzőversenyen, mintegy ötven csapat vág neki a főzésnek. Április 29-én, szombaton már kora reggel előkerülnek a bográcsok, aki azonban kóstolni akar, ráér tíz órakor kilátogatni a völgybe. Ha esik, ha fúj, a hangulat garantált. Délután három órakor lesz a verseny eredményhirdetése, előtte zenés programok, népi és kézműves játszóház, geotúrák várják az érdeklődőket.

A városhoz híven más programok is várják az idelátogatókat. A május múzeumi majálissalkezdődik, itt a vurstli helyett koncertek, tárlatvezetések, művészeti foglalkozások kötik le a parti sétálásban már megfáradtak figyelmét.


Az aktívabb kikapcsolódást kedvelők sem maradnak program nélkül, április 29-én szezonnyitó hegyikerékpáros maratont rendeznek. A rendezvényen nemcsak versenyezni, hanem a tavasz jegyében, nézelődni, szurkolni, a kávézók teraszán az esélyekről hosszan értekezni és persze borozgatni is ér. Rá egy hétre pedig veterán autók szépségversenye, amikor is a Tagore sétányra vörös szőnyegen gördülnek be az ipari formatervezés remekei.pcsolódást kedvelők sem maradnak program nélkül, április 29-én szezonnyitó hegyikerékpáros maratont rendeznek. A rendezvényen nemcsak versenyezni, hanem a tavasz jegyében, nézelődni, szurkolni, a kávézók teraszán az esélyekről hosszan értekezni és persze borozgatni is ér. Rá egy hétre pedig veterán autók szépségversenye, amikor is a Tagore sétányra vörös szőnyegen gördülnek be az ipari formatervezés remekei.

Kapcsolódó cikkek