• péntek , 12 július 2024
A BAHART idén is új hajó átadásával indította el a hajózási szezont!

A BAHART idén is új hajó átadásával indította el a hajózási szezont!

Nagypénteken Dr. Mosóczi László a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára adta át ünnepélyesen a forgalomnak a BAHART új hajóját a Nemzeti Regatta 2016 Siófok nevű motorost!

A balatoni hajózás hagyományosan minden évben Húsvétkor indul, idén már nagypénteken kezdetét vette a 171. hajózási szezon, melyet az új, Nemzeti Regatta névre keresztelt motoros hajó ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, melynek keretében Dr. Mosóczi László a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkár adta át a forgalomnak a BAHART saját forrásból újjáépített, 180 fős új hajóját. Az ünnepélyes lepellevételre és a pezsgős névavatásra a régió meghatározó turisztikai, gazdasági szereplői, Siófok város vezetői és a BAHART munkatársai, valamint a hajóállomásra kilátogató érdeklődők előtt került sor.

Dr. Lengyel Róbert – Siófok város polgármestere; Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Mozsár István a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Zrt. – vezérigazgatója, Dr. Mosóczi László – Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Dr. Kiss Diána – Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője és Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója

A most átadott hajó eredeti váza a 60-as években az egykori Szovjetunió területén, az Ilyichevski hajójavítóban épült. 1999-ben került hazánkba a hajó és a BEATRIX nevet kapta. A 2000-es évek második felében már üzemen kívül állt Vácott, majd 2011-ben egy újabb tulajdonosváltás után Budapestre került, végül 2014-ben felújítandó hajóként vásárolta meg a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót 2015 januárjában a Sió csatornán át a Balatonra vontatták, majd még abban az évben a szezon után megkezdődött a hajó felújítása.

A hajó a Nemzeti Regatta elnevezésű vitorlásverseny mindenkori győztes településének nevét viseli egy éven át. 2016-ban a hagyományteremtő céllal indított fesztiválon 30 versengő település közül a házigazda Siófok város került ki győztesen, és ezzel érdemelte ki, hogy az új hajó névadója legyen az idei hajózási szezonban.

Az átépítés és felújítás során a BAHART, szem előtt tartva a fogyasztói igényeket és utazási szokásokat, több újdonságot is tervezett. A „Nemzeti Regatta” a már Balatonon szolgáló testvérhajóitól (Lelle, Szántód, Fonyód motorosok) eltérő térkialakításának köszönhetően mozgáskorlátozott vizesblokkal, ugyanezen célnak megfelelően szélesebb be/ki szállító ajtókkal rendelkezik, valamint a hátsó nyitott fedélzet megújított tetőkialakítással szolgálja majd a kényelmesebb utazást. A hajó orrsugár-kormányt kapott, valamint áttervezett hajóorr (bulba) és far került kialakításra a kedvezőbb hullámkeltés elérése érdekében. A Nemzeti Regatta motoros lesz a második akadálymentes fedélzettel rendelkező hajó a Balatonon a tavaly átadott Siófok katamarán mellett.

A hajót saját beruházás keretében újította fel a BAHART. A munkálatok során a teljes belső tér megújult modern bútorzattal, nyitott körbejárható, akadálymentes felső fedélzet került kialakításra, valamint a mai kor követelményeinek megfelelően klíma, fűtés, wifi szolgáltatás is rendelkezésére áll majd az utazóközönségnek. Az átépítés és felújítás költségvetése nagyságrendileg 150 Millió Ft-ot tett ki.

Borbély Tamás a Nemzeti Regatta motoros hajóparancsnoka és Dr. Kiss Diána a Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője – a hajó keresztanyja

 

A Nemzeti Regatta 2016 Siófok motoros első hivatalos sétahajó útja 2017. április 14-én

 

  •  Érdekes adatok a Nemzeti Regatta motorosról és a felújítási munkálatokról:

– Teljes hossz : 33,5 m

– Teljes szélesség: 5,3 m

– Fix pont magasság üresen: 6,3 m

– Merülés legnagyobb terhelésnél: 1,6 m

– Főmotorok teljesítménye: 2*~300 LE

– Teljes tömege: 99,3 t

– Utasbefogadó képessége: 180 fő

– 0,6 tonna speciális alapozó és fedőfesték

– 67 m2 üvegfelület

~1000 méter különböző anyagú és átmérőjű csőhálózat

– 5 km kábel,

„A balatoni turizmus fejlesztésében, élénkítésében fontos szerepe lesz a közlekedés fejlesztésének is. Ezen belül a közösségi hajózás is fontos szerepet kap, cél, hogy az idelátogatók minél nagyobb arányban vegyék igénybe a víziközlekedést, amelyet dinamikusabbá, rugalmasabbá kell tennünk.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint a mai napon a Nemzeti Regatta motorost, mely nagyszabású, többszáz milliós, ugyanakkor teljes mértékben saját BAHART forrásból megvalósult beruházások eredményei. A BAHART nagy várakozással tekint a következő évek Balatonra irányuló fejlesztései elé, melyek történelmi léptékű fejlődést tesznek lehetővé a Társaság számára. Mindez további lökés ad a régió gazdasági pozíciójának és turisztikai megítélésének javulásához is.” – mondta el a tájékoztatón Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

 

Kapcsolódó cikkek