• kedd , 19 március 2024
Két és félmilliárd forintos beruházás a vitorlás turizmus fejlesztésére

Két és félmilliárd forintos beruházás a vitorlás turizmus fejlesztésére

Két és félmilliárd forint összértékű beruházás indul a vitorlás turizmus fejlesztésére – hangzott el az MVSZ, Balatonfüred város és Révész Máriusz kormánybiztos közös sajtótájékoztatóján szerdán, Balatonfüreden.

A kormány döntése szerint a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) – a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva – az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére, több más sportági szövetséggel együttműködve, európai uniós támogatásban részesül. Az MVSZ sikeres pályázatának eredményeképpen eszköz- és aktív turisztikai hálózat-, valamint Balatonfüred városával együttműködésben egy balatonfüredi megállópont fejlesztésére kerül sor.

A beruházások célja, hogy a vitorlás sport népszerűségét motivációként alkalmazva minél több ember kedvet érezzen arra, hogy szabadidejében járja a vizeket, edzettebb, egészségesebb legyen, és közben ismerje meg Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit.

Fontos elv, hogy a megállóhelyek/kikötők fejlesztésén keresztül a különböző aktív turisztikai módok (gyalogos, kerékpáros, kenus, lovas, vitorlás) közötti kapcsolat erősödjön – derül ki az MVSZ tájékoztatásából.
“A Bejárható Magyarország Programban összesen 13 milliárd forintot fordítunk az aktív turisztikai hálózatok és intermodális megállóhelyek fejlesztésre. A Magyar Vitorlás Szövetség, mint a vitorlás sportot irányító szervezet, elsősorban az állóvíztestek és kiemelten a Balaton turizmusának fejlesztésében érdekelt. A szövetséggel az együttműködésünk kiváló, a pályázatok megvalósítása remekül halad” – mondta Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.
“Az MVSZ érdeke, hogy a jelenleg inaktív, de potenciális vitorlázók számára innovatív szolgáltatások útján olyan szervezett turisztikai lehetőségeket kínáljon, amely meghatározóvá teszi a Balatont, mint vitorlás turisztikai desztinációt” – fogalmazott Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.
    A projekt első ütemében 13 Balaton-parti és öt Balatonon kívüli helyszínen történnek fejlesztések. A kikötők hálózatba kapcsolásával, minősítési rendszerének kialakításával és a kialakítás alatt álló online információs rendszerrel az ország 11 megyéjében lesz elérhető a vitorlázás a turisták számára. Ehhez kapcsolódóan a megfelelő minőségű eszközpark biztosítása és a szükséges biztonsági háttér megteremtésére is sor kerül az eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési projekt keretében. Pályázati forrásból eszközbeszerzésre 525 millió forint, a lehetőségek és a minősítési rendszer népszerűsítésére pedig 80 millió forint fordítható.
  Bóka IstvánBalatonfüred polgármestere elmondta, hogy a város büszke vitorlás múltjára és jelenére, tevőlegesen hozzájárul a sportág fejlődéséhez. A vitorlás és vízi turizmus hatása óriási jelentőségű a régióban.

Az összesen 1,7 milliárdos balatonfüredi megállópont fejlesztése keretében a város a sportági szakszövetségekkel közösen egy 150 hajó fogadására alkalmas kikötői fejlesztést tervez megvalósítani.

A kemping területén épülő kikötő olyan sport- és szabadidős turisztikai létesítmény lesz, amely világ- és európai szintű sportesemények, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A projekthez Balatonfüred egy közel 1,5 hektáros területtel és 200 millió forint támogatással járul hozzá. A fennmaradó összeget a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati forrásból biztosítja. A beruházás kivitelezése várhatóan 2017 októberében kezdődhet el.

 

Kapcsolódó cikkek