• kedd , 19 március 2024
Balaton-Rapala Pergető Kupa

Balaton-Rapala Pergető Kupa

Idén szintet lép a Balatoni Pergető Kupa, ugyanis az új szponzornak és Társaságunk ráfordításának köszönhetően több, mint 500 000 Ft értékű összdíjazással csábítjuk a pergető horgászokat a fonyódi akadóra!

Idén ötödik alkalommal hirdeti meg a megyei horgász szövetség a három fordulós Somogy Megyei Csónakos Pergető Bajnokságot, melynek az első fordulóját hagyományosan a Balatonon rendezzük. A helyszín továbbra is a fonyódi akadó lesz, de idén új szponzor állt a balatoni forduló mögé. A Normark Hungary Zrt. minden induló versenyző részére ajándékcsomagot ajánl fel, mely 1 db Rapala wobblerből, 1 tekercs Sufix zsinórból és 1 csomag Storm gumihalból áll majd. Az ajándékcsomagot mi még megtoldjuk egy Balatoni Pergetőhorgászok logóval ellátott egyedi pólóval, de a győztesek díjazása is komolyabb lesz az előző éveknél:

I. helyezett csapat: 100.000 Ft értékű Normark vásárlási utalvány + egyedi kézműves kerámia díj + balatoni éves jegy

II. helyezett csapat: 65.000 Ft értékű Normark vásárlási utalvány + egyedi kézműves kerámia díj + balatoni éves jegy

III. helyezett csapat: 35.000 Ft értékű Normark vásárlási utalvány + egyedi kézműves kerámia díj + balatoni éves jegy

Legnagyobb hal díja: egyedi kézműves kerámia pálinkás butykos és pohár készlet + éves balatoni jegy

A Somogy Megyei Csónakos Pergető Bajnokság fordulói:

I. forduló:            2017. július 1. vagy 2. Balaton-Rapala Pergető Kupa, Fonyód

II. forduló:           2017. november 4. Balatonboglár, Bugaszegi Horgásztó

III. forduló:          2016. november 5. Kaposvár, Deseda

Az egyes fordulók részletes versenykiírását az adott vízterületek kezelője határozza meg.

 

A BALATON-RAPALA PERGETŐ KUPA KIÍRÁSA:

Időpont: 2017. július 1. 06:00-12:00 (amennyiben az időjárás-előrejelzés kedvezőbbnek mutatja a 2-i napot, úgy 2-án tartjuk meg a versenyt. Ezzel kapcsolatban a szervezőség e-mailben vagy szükség szerint telefonon tájékoztatja a nevezőket.)

 

Helyszín: Gyülekezési és indulási pont a fonyódi vitorlás kikötő. A regisztráció és reggeli helyszíne a Sekli büfé lesz (a tavalyival egyezően). A versenypályát a szervezőség a versenyt megelőzően jelöli ki, tartalmazni fogja a fonyódi akadót de part menti, sekélyebb területeket is.

Nevezési díj: 12 000 Ft/csapat/forduló mely magában foglalja a horgászengedélyt a verseny napjára, továbbá a reggelit és a meleg ebédet. Nevezni lehet a horgaszat@balatonihal.hu e-mail címen a csapattagok adatainak (név, lakcím, telefonszám, e-mail cím, állami jegy szám) megadásával június 24-ig. Egyidejűleg a nevezési díjat kérjük elutalni a BHNp. Zrt. számlájára: 10403923-50515657-52531004. A közlemény rovatba kérjük beírni a csapattagok neveit!

Versenyszabályok:

1. A verseny csónakos csapatverseny, egy csapat két főből áll. A csapattagok fogásai összeadódnak. A fordulóban, a verseny jellegéből adódóan, egyéni indulásra lehetőség nincs.

2. A fordulóban a halakat mérők és a szervezők egyben versenybírók is, így ők léphetnek fel az esetlegesen előforduló szabálytalanságok ellen. A verseny kezdetét és végét jól hallható dudaszó jelzi. Az indító dudaszó előtt, illetve a záró dudaszó után horgászó csapat első alkalommal pontlevonással büntethető, ismételt hasonló szabályszegésnél pedig a versenyből kizárásra kerül. A pontlevonás mértéke az adott fordulóban elért pontszám 50%-a. Ezen elv szerint lesz elbírálva a nem rögzített csónakból történő pergetés is. A csónakok egymástól mért engedélyezett távolsága 40 méter. Beálláskor a csónakot már rögzített (súlyt lerakott) csapat a kedvezményezett, elsődlegesen ez a csapat kérheti egy másik csónaktól a biztonságos távolság betartását. Amennyiben nem jutnak konszenzusra, úgy kérhetik a versenybírók segítségét a döntésben, amit el kell fogadniuk.

3. A fordulóban az első három helyezett csapat, valamint a legnagyobb és a legkisebb halat fogó versenyző lesz díjazva. A csapatok egyes fordulókban elért helyezési számai összeadódnak, és az így kapott helyezési számok alapján alakul ki a Somogy Megyei Nyílt Csónakos Pergető Bajnokság összetett végeredménye.  Az összetett versenyben azon csapatok vesznek részt, akik mindhárom fordulóban indultak és a Horgászegyesületek Somogy Megyei Szövetség valamely tagegyesületének tagjai.

4. A verseny időtartama alatt a partra lépés nem tiltott, de ezt a szándékot az érintett csapatnak minden esetben előre jeleznie és indokolnia kell a versenybírók felé.

5. A rajtszámok sorsolás útján kerülnek kiosztásra. Az induláshoz szükséges kötelező felszerelések (a versenyzők önállóan gondoskodnak meglétükről):

–          pontyzsák

–          Az 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet mellékleteként kiadott Hajózási Szabályzat II. rész 2. mellékletében megfogalmazott csónak kötelező felszerelései. http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=141593.573557

6. A versenyen kizárólag elektromos csónakmotor használata engedélyezett.

7. A horgászhelyeket, a rajtszámoknak megfelelően emelkedő sorrendben, 10 mp-es időközönkénti indulással lehet elfoglalni.

8. A verseny ideje alatt jól látható helyen kell elhelyezni a rendezőség által kiadott
rajtszámot. Bármely reklámhordozó ruházaton kívüli viselése, elhelyezése csak a rendezőség előzetes engedélyével megengedett. Ilyen jellegű kérést legkésőbb a nevezéskor kell közölni!

9. A versenyen a halradar/szonár használata engedélyezett.

10. A versenyen kizárólag pergető módszerrel, műcsalival szabad horgászni a 2013. évi CII. törvény és a kapcsolódó jogszabályok, valamint a Balatoni Horgászrend betartása mellett. Kivételt képeznek a méret- és mennyiségi korlátozások, melyek alól a Halászati Hatóság feloldást ad. (A műcsali fölé egy darab műlégy köthető.) Csak a szabályosan (szájba, vagy a fejrészbe) akadt ragadozó halak számítanak bele az eredménybe. Ezeket a mérésig kíméletesen élve kell tartani. Mérés után minden halat vissza kell engedni a vízbe! Az elpusztult halakat nem mérik le, azok a versenybe nem számítanak!

11. Az értékelésbe a szabályoknak megfelelően fogott és a mérésig életben tartott ragadozó halak (balin, csuka, harcsa, süllő, kősüllő, garda, sügér) orrcsúcstól a farokúszó végéig mért hossza számít bele (a csapat két versenyzője által fogott halak hossza összeadódik). A kifogott egyéb halakat megfogás után haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe!

12. A versenyen az alábbi pontozási rendszer érvényes:

·         méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő halak és a sügér esetében: 1 pont/cm. pl.: 1 db faroktőig 44 cm-es, farokkal együtt 50 cm-es balin: 50 pont.

·         méretkorlátozás alá eső, és azt meghaladó halak esetében: 10 pont/db + 1 pont/cm. pl.: 1 db faroktőig 45 cm-es, farokkal együtt 51 cm-es balin: 61 pont

13. A halak mérését a horgász végignézheti, a pontozólapon a beírt pontszámot aláírásával elfogadja. Ezt követően a halak mérésével kapcsolatban panasznak helye nincs!

14. Pont- (helyezés) egyenlőség esetén a legnagyobb (cm) halat fogott csapat a kedvezményezett. Amennyiben ez is egyenlő, a fogott halak száma dönt.

15. A csónakban a versenyzőkön kívül más személy nem tartózkodhat.

16. A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vesznek részt. A rendezőség a versenyen esetlegesen történő balesetekért és keletkezett károkért felelősséget nem vállal.

17. A versenybe csak a verseny helyszínén és időtartama alatt fogott halak számítanak.

18. A Rendezőség a változtatás jogát fenntartja!

Kedvcsinálónak itt van egy kis ízelítő az elmúlt évek fogásaiból:

Kapcsolódó cikkek