• péntek , 19 április 2024
A Balaton Felvidék Neked térképeit a szakemberek is elismerik

A Balaton Felvidék Neked térképeit a szakemberek is elismerik

Második helyen végzett a „Tapolcai-medence” és a „Káli-medence környéke” a Szép Magyar Térkép pályázaton.

A legszebb magyar térképeket kereste az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke valamint az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára. Harminchat pályamű érkezett, köztük terepen használható turistatérképek, atlaszok, falitérképek, papír alapú és digitális munkák.

A zsűri nyolc alkotást díjazott, az első helyen az Új turistautak Monor környékén és a Zsámbéki-medence, Etyeki dombság című térképek osztoztak. A második helyen is holtverseny alakult ki, a Tapolcai-medence illetve a Káli-medence és környéke között, amelyek a Schwarcz Térkép és a Balaton Felvidék Neked projektjeként jöttek létre.

A zsűri azokat a munkákat értékelte, amelyeket esztétikusnak és újítónak talált. ABalaton-környéki térképek újszerű területválasztásukkal érdemelték ki a dobogós helyezést. Mivel ezekről a helyszínekről ritkán készül turistatérkép, hiánypótlónak nevezhetők.

Minden fontos információt megtudhatunk róluk, a kerékpárutaktól és a turistaösvényektől kezdve, a wifi-zónákon és a buszmegállókon át a kevésbé ismert látnivalókig. Még a védett fák, sőt, azok a sziklák is jelölve vannak, ahonnan szép kilátás nyílik a környező tájra.

A verseny harmadik helyét a Fertő tó aktív térképének ítélték, külön díjat érdemelt a Szíriát és Libanont ábrázoló mű, és dicséret járt a legújabb Gyula térkép alkotóinak. Dicséretet kapott a magyarországi borvidékek tematikus falitérképe is, amelyen a főbb pincesorok és műemlékek is megtalálhatók.

A beérkezett pályamunkákat az Országos Széchényi Könyvtár VI. szinti előadótermében állították ki, április 1-jéig tekinthetjük meg őket.

Kapcsolódó cikkek