• kedd , 19 március 2024
Balaton-konzíliumot tartanának a tó jövőjéről

Balaton-konzíliumot tartanának a tó jövőjéről

A Balatoni Kör párbeszédet kezdeményez a tó környékét érintő turisztikai változásokról.

„Fejlesztés nemcsak betonszerkezetekből, hanem az örökség ápolásából, a minőségi munkából és a hagyományok magasabb szintre emeléséből is származhat. Pontosabban, csak ezekből származhat. Csak ezek működhetnek hosszú távon.” – írja Jásdi István csopaki borosgazda a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában, amelyben a Balatonra váró lehetséges jövőképeket festi fel.

Az első lehetőség: folytatódik a nagyvállalkozók terjeszkedése. Hatalmas borászatok, jachtkikötők épülnek, minél közelebb a vízhez, annál drágábban. A szőlő a fejlődés áldozata lesz. A Balaton-üzlet magasabb fokozatba kapcsol, a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válik, a tónak talán csak évtizedei vannak hátra.

A második lehetőség a közös jövőkép – a természetet tiszteletben tartva, kitartó munkával, helyi alapanyagokra épülő gasztronómiával, idegenforgalmi hálózatba szerveződve. Jásdi István szerint az egyetlen esély a fennmaradásra az, ha a Gasztrotérkép, a Törzsasztal, a Balatoni Kör és a nyomukban létrejövő kezdeményezések bekerülnek a köztudatba.

Rá kell ébreszteni a kritikus tömeget, hogy a környező vállalkozások közé nem illeszkedő beruházások öncélúak, pozitív gazdasági hatásuk eltűnik, s végül ott maradnak tájsebként. Jásdi kiemeli:

„A természet, a hagyományok, az épített örökség, a szőlő, a nádas, az erdő, a vízpart, a védett épületek mind erőforrások. Nem a fejlődés akadályai.”

Mindezek mentén kíván nemzeti Balaton-konzíliumot tartani a Balatoni Kör, hangot adva a környékbeliek érdekeinek. Gyűléseiken napirendre került a téma, amiről tanulmány is készül, jogi szakértő bevonásával.

Kapcsolódó cikkek