• csütörtök , 18 április 2024
Balatonalmádi város tulajdona lett a vörösberényi Magtár épülete

Balatonalmádi város tulajdona lett a vörösberényi Magtár épülete

Jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Keszey János polgármester és dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő, annak alkalmából, hogy a településtörténeti, városképi és településfejlesztési szempontból is jelentős egykori Magtár épülete kormányzati támogatással az önkormányzat birtokába került.

Keszey János polgármester elmondta, hogy a tavalyi év végén értesült a kormányhatározatról, hogy Balatonalmádi város, kormányzati segítséggel 114 millió forintért megvásárolhatja a Magtár épületet és ez most realizálódott a tavasszal. Majd hozzátette, hogy az épület egy 5300 négyzetméteres területen fekszik. Hatalmas belső impozáns terekkel. Csak maga a XVIII. századi pince 600 négyzetméteres, 5 méteres belmagassággal. A fogadó-bálterem 480 négyzetméteres.

“Reményeink szerint a jövőben az állagmegóvásokon kívül, különböző kulturális rendezvényeket, kiállításokat tervezünk a műemlék épületben.”

Egyúttal a jövőben szeretnénk, ha a Kolostor épülete is város tulajdonába kerülne, (a kormányhatározat már megszületett, de még nem került a város tulajdonába) hasonlóan kulturális célokra, hiszen az 50-es években itt működött az Almádi Művésztelep – fogalmazott a polgármester.

Keszey János és Kontrát Károly

Kontrát Károly kiemelte, hogy a mai napon Balatonalmádi, a Balaton egyik kulturális központja egy zseniális, a régi magyar építészet stílusjegyit önmagán hordozó épülettel gazdagodott. Véleménye szerint elsősorban a helyi civil szervezetekkel, a művészvilág képviselőivel s nem utolsó sorban a lakossággal kell egyeztetni majd arról, hogy milyen programok valósuljanak meg a jövőben. Egyben köszönetet mondott Kerényi Imre művésznek, aki jelentősen támogatta a kezdeményezést és a jövőben is kérik magas szakmai segítségét – fogalmazott.
A tájékoztatót követően a sajtó képviselőivel közös épületbejárás zárta a programot.

Vörösberény Magyarország legősibb települései közé tartozik. Amikor Géza fejedelem 990 körül megalapítja a veszprémvölgyi apácakolostort, fenntartására adományozza községünket is (Villa Zaarberény = Szárberény = Vörösberény néven) 48 tűzhellyel (családdal) és 6 halásszal. Az oklevelek 1297-ben említik először a falu Szent Márton egyházát, a mai református templomot. A török idők alatt a veszprémvölgyi apácák elmenekültek, majd kihaltak. Birtokaikat, így Vörösberényt is a jezsuiták győri kollégiuma kapta meg 1626-ban. Az egykori jezsuita uradalom majorságához tartozott a háromszintes, csonkakontyos tetejű, nagyméretű, sima homlokzatú Magtár épület.

 

Kapcsolódó cikkek