• szombat , 20 április 2024
A Költészet Napja – Balaton-parti rendezvények

A Költészet Napja – Balaton-parti rendezvények

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

Országszerte és a Balatonon is színes programokkal, maratoni versfelolvasásokkal, fényfestéssel, könyvbemutatókkal és más rendezvényekkel ünneplik a magyar költészet napját.

Egy aktuális idézet József Attila Születésnapomra című verséből:

Én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon tanítani”

Megpróbáltuk összeszedni a mai Balaton parti rendezvényeket:

Balatonszárszón, ahol József Attila életét vesztette, kedden délelőtt kilenc órától a költő szobránál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést. A településen rendezik a róla elnevezett szavalóverseny Somogy megyei döntőjét általános iskolásoknak, utána a József Attila Emlékházban “verskoncertet” ad a Kultúr Találka együttes.

Siófokon idén is megrendezik a hagyományos költészetnapi versmondó versenyt. A Kálmán Imre Kulturális Központban zajló eseményen középiskolás, valamint felsőoktatási hallgató és felnőtt kategóriában lehet indulni, utána a Fő téren közös versmondásra várják a város lakóit.

Balatonszemesen a Latinovits művelődési házban hétfőn délelőtt tíz órától Költőink szava címmel vers-dalokkal, feldolgozásokkal várják a közönséget, Fonyódon kedden a múzeumban versmaratont, a Lábod-Rinyabesenyő-Sziágy pusztán található erdei iskolában általános iskolás versmondó versenyt tartanak.

Balatonfüreden, Jótékonysági Sütigyárral ünneplik a Költészet Napját. Április 11-én, reggel 10-től délután 4 óráig különleges, irodalmi édességeket próbálhatunk ki a Trüffel Bárban.

Balatonkenesén Vers-Zene Est lesz. Műsoron: magyar költők (József Attila, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Ady Endre stb.) verseinek megzenésített előadása a népzene, a világzene és a dzsessz segítségével. 18.00 óra, Helyszín: Kultúra Háza, emeleti terem (Balatonkenese, Kálvin János tér 4.)

Keszthelyen, Versfészek költőkről, Április 11. (kedd) 17.30, Balaton Színház, Básti terem, Vezeti: Mészáros Ferenc költő

Balatonalmádi, Könyvtár Galéria – Magyar költők a Balatonról – válogatás a Balatoni almanachból.

Balatonkeresztúr, Ünnepi est 17 órakor, A verses-zenés műsorban fellépnek a Bél Mátyás Látogatóközpont Színjátszó köre gyermek és felnőtt tagjai. A műsor rendezője: Simon Mária

Veszprémben a Pannon Irodalmi Kör arra szólít fel, hogy posztoljunk verset az utcára, a Petőfi Színházban jegyet adnak egy versért, ugyancsak itt, a megyei könyvtárban és a múzeumban pedig balladamondó performance-ra hívják a vállalkozó szellemű veszprémieket április 11-én, a magyar költészet napján.

Kapcsolódó cikkek