• péntek , 19 április 2024
Spirálba viszi a vendéget a spéci szendvics

Spirálba viszi a vendéget a spéci szendvics

Gyógypárnát és szélhajtó küszt is adó neves Balaton-felvidéki borászatokat járt körbe legutóbb a Gasztroangyal műsorvezetője, Borbás Marcsi, közben eljutott egy felturbózott krémeseket kínáló cukrászdába, valamint a vendégeit spirálba ringató kocsmába is.

A Gasztroangyal visszatért a Balatonhoz, ahol télen sem áll meg az élet. Marcsi a műsor legutóbbi adásában egy borászokból, vendéglátókból álló baráti társaság tagjait kereste fel, akik azon dolgoznak Balatonfüred és Csopak környékén, hogy a helyi gasztronómia színvonalát még magasabbra emeljék.

Máshol jött rá, mije van

A műsorvezető először a csopaki Szent Donát Birtokot mutatta be, ahol a tulajdonos, Kovács Tamás elmondta, még kamaszként, 16 éves korában jött rá igazán, mit is jelentenek a helyi szőlők, a balatoni táj vagy Magyarország. Ebben meghatározó volt, hogy akkoriban egy ideig Belgiumban tanult gimnazistaként, ami nagyon érdekes helyzet volt számára, mert teljesen más kultúrába került, és elkezdte megérezni, hol van a helyünk a világban. Hazatérése után, az új felismerések birtokában aztán egyértelmű volt, hogy valamit kezdenie kell a családi gazdasággal – tette hozzá.

Michelin-csillagos éttermekig jutottak

Csopak mellett Tihanyban valamint a Káli-medencében, ahol három különbözőfajta talajon háromféle bort, olaszrizlinget, kékfrankost és furmintot termelnek. A kezdetek után, amikor édesapja még csak arról gondolkodott, hogy a termést majd a család megiszogatja a mandulafa alatt, már Michelin-csillagos éttermeknek szállítanak, a határon túlra is. A fiatal borász szerint ugyanis, ha valami külföldön még újnak számít, de magas minőségű és autentikus termék – mint egy klasszikus csopaki olaszrizling –, akkor annak nagy értéke van az adott piacon.

Borjú tokhallal, puliszkával

A borászatot és a gasztronómiát a Szent Donát Birtokon is összekötik, Marcsit a csopaki vendégségben borjú rostélyossal kínálták, amit füstölt tokhallal párosítottak és mandulás puliszkával, valamint kelkáposztakrémmel körítettek. Kovács Tamás megjegyezte, környékükön a mandula és az olaszrizling olyan alaptermény, mint Toszkánában az olajbogyó és a sangiovese szőlő.

Az első dűlő

A hozzá ajánlott bor kiváló minőségű csopaki olaszrizling volt, amelynek további jellegzetessége, hogy a Slikker-dűlőben termett. Erről a területről érdemes tudni, hogy az ország első olyan szőlője, amely máig fennmaradt adományozási levélben szerepelt, még az 1070-es években, Szent László király idején – mondta Kovács Tamás.

Stockphoto - szüret - szőlő -fehérbor

Spekulánsok miatt romlik sok szőlő

Marcsi az olaszrizlingjéről szintén híres, közeli Jásdi Pincénél folytatta a környék felfedezését, ahol a tulajdonos, Jásdi István nem csak a környék borainak értékeiről beszélt, hanem arról is, hogy Csopaktól kissé távolabb, Budapest felé több hektárnyi szőlő állapota évek óta romlik, mert senki nem műveli. A helyi borászok szerint egyes területek hanyatlásának oka, hogy egykor sokan kárpótlási jeggyel bevásárolták magukat a környékre, abban bízva, hogy a dűlőkből építési terület lesz, és majd jó áron túladhatnak a parcelláikon.

Ez azonban nem következett be, így a sok spekuláns az apró területei beszorultak, tulajdonosaik nem tudnak velük mit kezdeni. Csak magas áron akarják eladni az ingatlanjaikat, úgy tűnik, nem jut el hozzájuk az önkormányzat és a piac üzenete, hogy ezek a területek szőlők maradnak, a helyiek nem akarják tönkretenni a tájat. A jó megoldás tehát a reális áron való értékesítés vagy bérbeadás lenne – tette hozzá Kovács Tamás borász.

A balatoni szőlőbirtokok borozgatás közben átbeszélt kérdései után a Jásdi Pincénél is a főzés jött. Marcsi sült kacsamájat kóstolt borban főtt mazsolával és korianderes bulgurral.

Rizlinges krémes gesztenyés fánkkal, csokoládés kávéval

A Gasztroangyal újabb állomása a balatonfüredi Bergmann cukrászda volt, ahol csokoládés, tejhabos, tejszínes bécsi kávéval és rizlinges krémessel kínálták a műsorvezetőt. Ezután Bergmann Ernő cukrász bemutatta, náluk hogyan készül a képviselőfánk egyik különleges változata, amihez gesztenyét is felhasználnak.

Új fajta, aminek nem kell vegyszer

Az édességeket követően Marcsi ismét egy borászhoz tért be, a balatonfüredi Gyukli Krisztiánhoz, aki bio szőlészetet visz, és egy Németországban nemesített fajtát, a solarist termeszti. Ennek kutatásában a birtoktulajdonos korábban maga is részt vett a freiburgi szőlészeti intézetben. A solaris jellemzője, hogy rendkívül erős az immunrendszere, és a gombás fertőzések egyáltalán nem betegítik meg, ezáltal könnyebb bio módszerekkel termeszteni. A birtokon egyetlen gramm kemikália nem került ki a dűlőkbe – tette hozzá Gyukli Krisztián.

Gyógypárnát is ad a birtok

A napfényről elnevezett fajtából készített fehérbornak nem csak az illata olyan, mint friss szőlőé, de az íze is rendkívül intenzív, az ital azt adja, amit ígér – értékelte az ökoborász termékét a műsorvezető. A solaris mellé kolbászt, sonkát és szőlőmagos kenyeret ettek, aminek ízesítőjét a Gyukli-birtokon a törkölyből pergetik. Az ökogazdálkodás jegyében a borkészítés melléktermékéből több más finomságot, szőlőmagolajat és –őrleményt is készítenek, sőt gyógyeszközt, szőlőmaggal töltött melegítőpárnát is ad a birtok – mondta el a tulajdonos.

Kapcsolódó cikkek