• csütörtök , 28 március 2024
Kerékpárral a Balaton régióban

Kerékpárral a Balaton régióban

Az utóbbi néhány évben a kerékpározás reneszánszát éli, egyre többen pattannak nyeregbe, hogy kikapcsolódjanak és mozogjanak egy picit.

A Balaton és környezete különleges lehetőséget kínál számukra, hiszen olyan egyedülálló élményben lehet részük, mint Közép-Európa legnagyobb tavának körbetekerése.

A Balatoni Bringakörút 210 km hosszan kíséri végig a Balaton partját. Szinte folyamatosan kerékpárúton, végig kitáblázott útvonal mentén halad. 

Érdemes végigtekernie mindenkinek legalább egyszer az életében, igazán egyedi élmény. A legedzettebbek néhány óra alatt teljesíthetik a nem csekély távot, de többnyire a 2-4 napos kirándulások a jellemzőek. Út közben olyan érdekességeket láthat az ember, amelyeket autóból nem biztos, hogy észrevenne, de az kirándulásba partközeli látnivalókat is belefűzhet, így téve teljessé a balatoni üdülést. A régió ilyen szempontból igazi paradicsom, hiszen viszonylag sűrűn helyezkednek el egymáshoz képest az attrakciók, a szintkülönbség pedig egyáltalán nem jelentős (egyetlen kivétel ez alól a balatonvilágosi Magaspart).

A megnövekedett kétkerekes igényeknek a szolgáltatók is igyekeznek minél jobban megfelelni: egyre több kifejezetten kerékpáros pihenőhellyel találkozhatunk szerte a parton (csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: Balatonfüreden, Balatonakaliban, Gyenesdiáson, Balatonberényben vagy Balatonöszödön), ahol nemcsak frissítőket vehetnek magukhoz a túrázók, de szükség esetén kerékpárjavításra is lehetőség van. Ezen kívül folyamatosan épülnek a régióban a kerékpárutak, nemcsak a Balatoni Bringakörúton, hanem a tótól távolabb is, hogy nyugodtan bebarangolhassuk két keréken a Nyugat-Balaton térségét, a Káli-medencét vagy Balatonföldvárt és vidékét. Érdemes felkeresni az utunkba eső Tourinform irodákat is, ahol kérhetünk kerékpáros térképet és más hasznos tippeket a túraútvonalakkal és a kirándulásokkal kapcsolatban.

2016-ban új kerékpárút szakaszokon tekerhetünk többek között Balatonfűzfőn, ahol a település gyalogosok és kerékpárosok számára létesített egy új sétányt, Vonyarcvashegyen, ahol egy vitorláskikötő-beruházáshoz kapcsolódóan épült ki új útszakasz. A kikötő egyébként kiemelt bringapontként is funkcionál, pihenési, szervizelési, fürdési lehetőséget biztosítva a kerékpározóknak. Zalakaroson a Termáltó fejlesztési projekt keretén belül is kiépítésre került egy közel 800 méteres kerékpárútszakasz és újdonság a Ságvár és Siófok közötti új kerékpárút is. Balatonfenyvesen bringaközpont nyílt.

Akiknek nincsen kerékpárja vagy nem tudják elhozni, azoknak sem kell aggódniuk, hiszen egyre több helyen bérelhető kétkerekű.

A már említett Tourinform irodáknál, mind pedig a régió szálláshelyeinél. Sőt, a Nyugat-Balatonnál már „pick&drop” kerékpárkölcsönző rendszer is működik, azaz nem feltétlenül kell ugyanott leadnunk a kerékpárunkat, ahol kibéreltük, bármelyik bringapontnál megtehető ez.

Izgalmas lehetőség még kerékpárral átkelni a Balatonon – és most ne vízi biciklizésre gondoljunk! 

A Balatoni Hajózás egyes menetrendszerinti járatain – természetesen a Tihany-Szántód közötti kompjáraton túl – lehetőség nyílik kerékpárok szállítására, így akár kisebb Balaton-körök is teljesíthetők (pl. Keleti-kör: Tihany-Zamárdi, Nyugati-kiskör: Balatongyörök-Balatonmáriafürdő, Nyugati-nagykör: Badacsony-Fonyód). A hajón történő kerékpár szállítás lehetőségeiről mindenképpen szükséges előzetesen tájékozódni a Balatoni Hajózási Zrt-nél!

Kapcsolódó cikkek