• szombat , 20 április 2024

Fogadj örökbe furmintot!

A furmint jegyében telik az idei év. Itt Badacsonytomajon, a „Fogadj örökbe furmintot” esemény az örökbefogadott szőlőtőkék telepítésével viszi és hirdeti az egyik legrégebbi magyar szőlőfajta kiválóságát – fogalmazott a balatoni településen a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor a szőlőtelepítés alkalmából elmondta: a furmint a legkiválóbb borok alapanyaga. A furmint az egyik legősibb és legismertebb magyar szőlőfajta, elképzelhető hogy őseink a Krímből hozták magukkal – mondta a miniszter.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Úgy fogalmazott: minőségi bort csak zamatos szőlő ad. A furmint évével a minisztérium célja, hogy népszerűsítse ezt a finom borfajtát. A mostani telepítéssel szeretnénk elérni, hogy kellő mennyiségű és megfelelő minőségű oltványok álljanak rendelkezésre a kísérletek során. Az örökbefogadók a tudományos eredményeket is segítik.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A szőlőfajtákkal fontos foglalkozni, hiszen a jó bor a szőlőben kezdődik – fogalmazott Kiss Eliza miniszteri biztos. Mint mondta, a Furmint Éve rendezvénysorozat a fiatalokra tekint. A Badacsonyban telepítendő furmintoltványok jelképes örökbefogadásának célja ugyanis a fiatal agrárszakemberek utánpótlásával összefüggő ösztöndíjrendszer kialakítása.

Kiss Eliza hangsúlyozta: örökbefogadóként jelentkezhet minden magánszemély, alapítvány, gazdasági társaság és egyéb szervezet.

A befizetett támogatást az örökbefogadás célkitűzéseivel megegyezően használják fel. Mint fogalmazott, fontos, hogy a fiatalokat ne csupán ösztönözzük, de hosszú távon meg is tartsuk a mezőgazdaságban. Olyan életpálya modellt kell kido
lgozni, amely tartósan is vonzóvá teszi a mezőgazdasági tevékenységet, amely motivál, biztonságot nyújt, és fejlődési lehetőséget biztosít. Ebben a munkában a minisztérium stratégiai partnere a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a NAIK.

(FM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek