• péntek , 12 július 2024

Van igény szőlőtelepítésre a balatoni borvidékeken és van, amiért plusz pont jár

Április 1-jétől kérhető az új szőlőültetvények telepítési engedélye. Pluszpontot szerez az, aki a telepítésnél a borvidékenként közzétett három fajtából választ. Az új telepítési engedély három évig használható fel. Módosították a borvidéki termékleírásokat.

Az elmúlt évtizedben az uniós bortúltermelés miatt befagyasztották a szőlőterületek nagyságát, azaz csak úgy lehetett szőlőt telepíteni, ha a tervezett telepítéssel egyenlő nagyságú szőlőt kivágott a gazda. Az EU-s szabályozás szerint mostantól a szőlőterület legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület egy százalékával növekedhet évente.

Ez 2017-ben 642 hektárt jelent.

Az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz.

Az elmúlt öt évben 22 százalékkal, 1630 hektárra nőtt a Balatonfüred-csopaki borvidéken azon területek nagysága, ahonnét a gazdák szüreti jelentést adtak le. A szerkezetátalakítás révén 212 hektár szőlőt telepítettek.

– Örömteli, hogy elindult az ültetvények újratelepítése, látszik, hogy a borvidéken van igény szőlőtelepítésre. 642 hektárnyi az országos telepítési lehetőség, és szerintem erre igény is lesz. A Balatonfüred-csopaki borvidéken az olaszrizling, a szürkebarát és a kékfrankos fajtát jelölte meg a hegyközségi tanács támogatandó fajtaként – mondta a veol.hu-nak Varga Zoltán, a Balatonfüred- csopaki borvidék elnöke.

A telepíthető területet nem borvidékenként osztják szét, hanem a sorrendet az az összpontszám határozza meg, amit a feltételek teljesítéséért kaphat a pályázó. Pluszpontot szerez az, aki a telepítésnél a borvidékenként közzétett három fajtából választ.

A Balaton-felvidéki borvidéken az olaszrizlinget, a cserszegi fűszerest és a kékfrankost választották, a Badacsonyi borvidéken az olaszrizling, a szürkebarát és a rózsakő fajta telepítését támogatják. Pluszpontot kapnak továbbá a kis- és közepes vállalkozások és a borvidéken belül jobb termőhelyre telepítő termelők.

Országosan a Balatonfüred-csopaki borvidéken a legmagasabb a szőlőkataszteri pontszám, ami meghatározza az adott termőhely értékét. Aki itt többletpontot szeretne, annak az átlagos 333 pontnál magasabb pontszámú területen kell az ültetvényt terveznie. Erre a borvidéken több mint négyezer hektáron van lehetőség.

Fotó:123rf

A benyújtott kérelmeket május 30-ig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összesíti, a hegybíró az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat.

Az új telepítési engedély három évig használható fel.

Március végéig lehetett módosítani a borvidéki termékleírásokat is.

  • A Balatonfüred-csopaki borvidéken szűkült az a fajtakör, amiből oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bort lehet készíteni.
  • Szigorították a dűlő elnevezésű borok megjelenési szabályait.
  • Változtak a tihanyi elnevezésű borok forgalmazási szabályai, és a borvidéken új dűlőket jelöltek ki.
  • Külön csopaki termékleírást hoztak létre, ezen a néven ezentúl csak szigorú feltételek szerint termelt olaszrizlinget lehet forgalomba hozni.
  • A Balaton-felvidéki borvidéken új minőségi kategóriát, a főbort vezetik be a legértékesebb borok jelölésére.
  • A Badacsonyi borvidéken a gyöngyöző bor és a pezsgő kategóriát emelték be a termékleírásba.

Kapcsolódó cikkek