Ezek lettek a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei
Mogyorós, gesztenyés és gyümölcsös ízű tortaremekek jutottak be a fináléba.
Mogyorós, gesztenyés és gyümölcsös ízkombinációjú tortakreációk jutottak be a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája versenyek döntősei közé a hétfőn Budapesten megrendezett első zsűrizésen.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett versenyek döntőjébe 5-5 torta került be, melyek közül a zsűri júniusban választja ki az idei győztest.
A Magyarország Tortája verseny döntősei közé került:
- a budapesti Hisztéria Cukrászda Szent Erzsébet elnevezésű, roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttortája
- a budapesti Nándori Cukrászda joghurtos ribizlibetéttel kombinált Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő nevű tortája
- a budapesti Horváth Cukrászda Balatoni Habos Mogyorónevű kreációja feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel
A tortáról röviden: Mogyorós habtészta, mogyorós streuzel betét, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos tejcsokis mogyorós áthúzóval bevonva. Díszítésnek arany lüszterbe forgatott mogyoró szemet használunk.
- a Frer Cukrászda Fertődi Fekete fantázianevű, barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes tortája
- a dunaföldvári Tóth Cukrászda Ingyom-Bingyom nevet viselő, málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukorrétegekkel készült édessége.
A tortákról bővebben a Süti Chef oldalon olvashatsz.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe került:
- a pomázi Édes-Gyömbér Cukrászda Túrós kolibri nevű, narancszselét és túrót kombináló süteménye
- a Horváth Cukrászda Homok aranya nevű homoktövises tortája
- a Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni elnevezésű céklás-gyümölcsös kreációja
– a Frer Cukrászda Málnás zöldségtortája
- az Édességlabor Kócos Kajszi nevű barackos süteménye
A cukormentes torták fotóit Molnár Tímea készítette.
A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri.
A cukormentes torták hozzávalóit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A győztes torta elemzését egy független élelmiszer vizsgáló laboratórium végzi majd.
A cukrászok a hagyományos ízeket használták, a málna, mák, megy, cseresznye és a túró volt a fő alkotóelem.
A zöldséges különlegességek között akadt cékla, paradicsom, még szarvasgomba is.