• péntek , 12 július 2024

Vizes világbajnokság: Elégedett a FINA a magyar szervezéssel

A vizes világbajnokságok eddigi legjobbjának ígérkezik a nyári budapesti vb Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatója szerint. A nemzetközi szervezet vezetője és a FINA sportági technikai bizottságainak képviselői a magyar szervezőkkel közös múlt heti munkaértekezletek és helyszínbejárások után értékelték a 17. FINA Világbajnokság előkészületeit.

Elégedettek a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) vezetői a 17. FINA Világbajnokság előkészületeivel. Cornel Marculescu ügyvezető igazgató, valamint a nemzetközi szervezet több képviselője a 2017-es FINA Világbajnokság sportági vezetőivel és a lebonyolításáért felelős szakemberekkel ülésezett Budapesten, s járta be a világesemény versenyhelyszíneit.

A FINA ügyvezető igazgatója kiemelte, a nyári világesemény a vizes világbajnokságok eddigi legjobbjának ígérkezik, s minden adott is ehhez – a magyar kormány kiemelkedő támogatása, a szervezők kemény munkája, a versenyhelyszínek különleges szépsége.

„A világbajnokság költségvetésével kapcsolatos vita minden egyes nagy esemény kapcsán előjön. Mindig lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy túl sokat költenek a rendezők. A helyzet az, hogy minden egyes világbajnokság után egy független szervezetet kérünk fel egy tanulmány elkészítésére, amely a gazdasági hatásokkal foglalkozik. Ez alapján egyértelmű, hogy legutóbb Kazanyban, előtte Barcelonában az invesztíció kétszeresen-háromszorosan megtérült. Ám ez csupán egy dolog. A másik, hogy mi egy világbajnokság klasszikus öröksége. Itt van például a Duna Aréna. Ennek a csodálatos komplexumnak az előnyeit nem csupán a budapestiek élvezhetik, hanem minden magyar. A társadalom, különösen a fiatal generáció egészsége szempontjából kiemelten fontos egy ilyen beruházás”– vallja Cornel Marculescu.

unnamed

 A nemzetközi szervezet képviselői a hét minden napján megvizsgálták egy-egy sportág előkészületeit. Kedden a műugrást érintő technikai értekezleten Kathy Seaman, a FINA Műugró Technikai Bizottságának elnöke így értékelte a Duna Arénát, a műugróversenyek helyszínét: „Fantasztikus a helyszín, le vagyok nyűgözve. Úgy látom, a világbajnoki felkészülés jól halad, mindenki keményen dolgozik.”

Szerdán a szinkronúszásnak otthont adó Városligetbe látogatott ki a nemzetközi szervezet képviselete. Igor Kartashov, a FINA Szinkronúszó Technikai Bizottságának alelnöke így vélekedett a helyszín előkészületeiről: „Az elképzelés és a látványterv lenyűgözött.”

Csütörtökökön a nyíltvízi úszásé volt a főszerep. Ronnie Wong, a FINA Nyíltvízi Úszás Technikai Bizottságának elnöke különleges házigazdának tartja Balatonfüredet„A szervezés itt mindig professzionális, ezt magam is tapasztaltam a korábbi látogatásaim során, hiszen már többször is jártam Füreden”.

Pénteken a Magyar Vízilabda Szövetség Székházában tartották a soron következő egyeztetést. A nagy hagyományokkal rendelkező Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda rekonstrukciója javában zajlik, ahogy a Margitsziget egészének megújulása is. A világbajnokság szellemében korszerűsítik a vízilabda ikonikus létesítményét, a kiszolgáló helyiségeket, aszfaltoznak és csatornáznak, parkolóhelyeket építenek a Szigeten, és megújulnak a közösségi terek is, azaz minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye nagy örökséget hagy maga után Budapest „szívében” is.

A vizes világbajnokság kevésbé ismert sportága hazánkban az óriás-toronyugrás, melynek küzdelmeit impozáns környezetben, a Batthyány téri Dunaparton, a Parlamenttel szemben tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek