• csütörtök , 25 április 2024

Egyedül küzdött meg a pontyóriással a Balaton magányos farkasa

 Egy hétre kiköltözött a Balaton partjára Bujáki Géza, a magyar tenger pedig szép fogásokkal hálálta meg a horgász kitartó próbálkozásait.

Bujáki Géza – az egyik hazai horgászmagazin főszerkesztője – minden évben tavasszal minimum egy hetet tölt Balatonberényben.

Ilyenkor semmi más nem számít a fővárosi sporttársnak, csak a peca. Magányos farkasként várja a kapásokat, a halakkal pedig teljesen egyedül veszi fel a harcot: a behúzást, a fárasztást, a szákolást és a fotózást is egymaga végzi. Azt mondta, ő így szeret horgászni, ez számára az igazi kikapcsolódás.

  • Eredményes peca nagy fogásokkal

Ahogy arról már beszámoltunk az első nagy fogása egy 15,5 kilós ponty volt. A behúzós módszerrel pecázó sporttárs 200 méterre a parttól akasztotta meg a méretes példányt. Sokáig úgy tűnt, a Balatonberényben töltött npjai alatt ez lesz a legnagyobb példány, aztán megérkezett a hidegfront, pontosabban annak előjele, a szél…
– A fogás után jó pár tíz pluszos pontyot sikerült megszákolnom, azaz nem unatkoztam a tóparton – mondta Bujáki Géza. – A 15,5 kilós fogást azonban sokáig nem sikerült túlszárnyalnom, ráadásul a hétvége gyengébb volt, miután felmelegedett az idő és megállt a szél. Aztán megérkezett az észak-keleti szél, azaz beköszöntött a hidegfront előtti időszak, ami a peca szempontjából nagyon jó szokott lenni, s ezúttal sem volt ez másként. Volt egy füstölős kapás és egy nagy csata után, mely negyed órán át tartott, sikerült a partra hoznom egy 19 kilós tőpontyot. Ez a nagybajuszú is halas bojlira érkezett és természetesen csónakkal mentem be érte.
A hátralévő napok is tartogattak még szép fogásokat – több nyolc, tíz kiló közötti ponty akadt a horgára –, de a heti rekordja már nem dőlt meg. Időközben aztán annyira felerősödött a szél, hogy úgy döntött befejezi a pecát, mely – a fenitek tükrében kijelenthető – eredményesen zárult.

  • Tilos a behúzós horgászat az IBCC alatt

A hagyományokhoz hűen az idén is megrendezik az IBCC-t, azaz a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupát, a megméretés április 23-ától 29-éig tart majd. A nagy viadalra már tizenkilenc nemzet több mint százharminc csapata jelentkezett. A verseny ideje alatt – a nyitónap reggelén hét órától huszonkilencedikén nyolc óráig – a két szélső szektora között tilos lesz behúzós módszerrel horgászni. – A tilalom az alsóörsi Községi strandtól – nyugati irányba haladva – a balatonőszödi strandig terjed. A Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa ideje alatt az érintett helyekre nem lehet behúzós helyet foglalni, a szabad vagy magán partszakaszokra tett bejelentkezéseket pedig nem fogadják el, illetve törölik. Aki megszegi a rendelkezést, annak bevonják a területi engedélyét.

Kapcsolódó cikkek