• péntek , 19 április 2024

Vitorlásközpont a Balaton

Becslések szerint 35 ezren élvezik hazánkban a vitorlázás örömeit, de sokkal többen gyönyörködnek a nagy tavaink vizét szelő vitorlásrajok látványában. A legnépszerűbb tavi vízi sportág csaknem négyezer versenyzője mellett a pusztán kedvtelésből vitorlázók száma is folyamatosan emelkedik.

Az utánpótlás-nevelés mellett a versenysport és a szabadidősport fejlesztése határozza meg a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) programját.

– 2013 óta harminc százalékkal nőtt a sportágban regisztrált utánpótláskorú versenyzők száma, de egy szinttel lejjebb is érzékelhető emelkedés tapasztalható a sportággal éppen csak ismerkedők számában – mondta a Magyar Időknek az MVSZ elnöke. Kollár Lajos úgy fogalmazott: a balatoni turizmus egyik főszereplőjévé vált a vitorlázás.

Tavaly harminc magyar település versenyzője mérte össze tudását

Például a tavalyi – idén hetedszer megrendezésre kerülő –, ötször kétnapos, kizárólag a kedvtelésből hajózók számára meghirdetett Bahart-regatta futamaira több mint 1300 hajó nevezett. Mivel egy-egy árbócosnak a kapitányon kívül négy-öt fős személyzete (vendége) volt, a regatta sikere tízezrekben volt mérhető. – És akkor még nem említettük a versenyt a tó partjáról, strandjairól, a személyszállító- és kirándulóhajókról figyelemmel kísérők tömegét – sorolta kérdésünkre Mihalovics Dóra, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) kommunikációs vezetője. Elmondta: idén május 11-én és 12-én rendezik meg a Balaton-regatta első futamát. Az MVSZ első pályaversenye, a Velencei-tavi Alba Regia-kupa még korábban, április 1-jén és 2-án lesz. A Velencei-tavon, Agárdnál rendezik meg rá egy hétre a Silwell-kupát, majd április 22–23-án a balatonföldvári Raiffeisen évadnyitó ifjúsági kupára kerül sor – fűzte hozzá Kollár Lajos.

– Azon dolgozunk, hogy minden magyar vitorlázó megtalálja azt a túrát, versenyt vagy eseményt, amelynek révén bekapcsolódhat a sportág vérkeringésébe – mondta végezetül Kollár Lajos.

A balatoni vitorlázás egyik leglátványosabb és legvonzóbb turisztikai eseményének idén is a Nemzeti vágta analógiájára épülő, július ­10–11-én Siófokon megrendezendő Nemzeti regatta ígérkezik, amely a magyar települések vitorlásfesztiválja. Az MVSZ és a Bahart közös rendezvényén a múlt évben harminc magyar település vitorlássportjának képviselői mérték össze tudásukat, a versenyhez ­kapcsolódó családi fesztiválnak pedig két nap alatt több mint ötezer vendége volt. Ami pedig a vitorlásturizmus ­jövőjét illeti, az MVSZ elnöke leszögezte: szövetségük a továbbiakban sem feledkezik meg a sportág gerincét adó nagyhajós és szabadidős vitorlázókról.

 

Kapcsolódó cikkek