• csütörtök , 28 március 2024

Balatoni biciklistop

Az idén tavasszal sem lesz könnyű vonattal eljutni a Balaton déli partján fekvő települések jó részére: még javában tart ugyanis a Budapest–Székesfehérvár–Balatonszentgyörgy vonal felújítása. Most – és még június közepéig – a Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti szakaszon dolgoznak.

A munkálatok miatt Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy, illetve Szántód-Kőröshegy és Keszthely között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. (Kivéve április 1-től 6-ig, amikor Szabadbattyán–Balatonszentgyörgy–Keszthely vonalon állítanak be vonatpótló buszokat.) Az átszállás miatti kényelmetlenségeket tetézi, hogy – mivel a buszok menetideje nagyobb, mint a vonatoké –, tovább tart az utazás. Nem is kevéssel: Balatonfenyvesre például 2 óra 16 perc az út általában, a vágányfelújítás idején viszont 2 óra 41 percig tart a valamivel több mint 150 kilométer abszolválása.

Jó hír viszont, hogy a nyári főszezonban, egészen pontosan június 16-tól már nem kell korlátozásokra számítani, a vonatok attól kezdve a teljes vonalon közlekednek – legalábbis szeptemberig, amikor is folytatják majd a munkát. (A tavaly tavasszal indított, összesen 72 milliárd forintba kerülő pályafelújítással a tervek szerint jövő szeptemberre végeznek.)

Bosszúságot okoz az is: miközben az utóbbi években a MÁV – a tó körüli kerékpáros élet élénkülése nyomán – igyekezett odafigyelni arra, hogy minél többen és minél kényelmesebben szállíthassák biciklijüket is, a vágányzár idején lenullázódik minden eddigi eredmény. A vonatpótló buszok ugyanis nem tudják a kerékpárokat elszállítani. Hogy akkor mit tehetnek azok, akik biciklijükkel utaznának a Balatonra? Megkérdeztük ezt a MÁV sajtóosztályán, de kitérő választ adva csak annyit írtak: „A vonatpótló autóbuszokon a kerékpárszállítást nem tudja biztosítani a MÁV-START.”

Kapcsolódó cikkek