• csütörtök , 28 március 2024

Ismét divatba jött a balatoni nyaraló

Szakemberek szerint egyfajta retró érzést követve fellendülőben van a balatoni nyaralóvásárlás divatja. Az igényt az árak is követik: Balatonfüreden építenek apartmanokat 1,2 millió forintos négyzetméterenkénti áron is.Befektetéseiket külföldi luxusút helyett inkább ingatlanvásárlásokban realizálják idén a magyarok.

A ’70-es, ’80-as években jellemző társadalmi jelenség nyomában, amikor a városlakók a családi autó mellett egy áhított vízparti nyaralóba fektették megtakarításukat, ma nosztalgikus módon egy hasonló ütötte fel a fejét: egyre többen keresik a Balaton-parti nívósabb, új építésű apartmanokat, de a páréves, hagyományos nyaralóépületeket is. Főleg a jelenleg kurrensebb, divatosabb északi parton. Mint Viktor Ferenc, az egyik ingatlancég vezetője fogalmaz: jelenleg Balatonfüredtől Akarattyáig nagyjából mindent felvásárolnak a befektetni szándékozó emberek.

– A recesszió lecsengése után egyre inkább érezhető volt a budapesti befektetők igénye, hogy a fővárosi lakóingatlan mellett legyen egy másik a magyar tenger partján – elemzi a helyzetet a szakértő. – A pestiek útvonala Balatonfürednél nagyjából megáll, Keszthelyen inkább a Zala megyeiek vesznek nyaralót. A Balaton két jelenlegi “fővárosa” Füred és Siófok. Míg tíz éve mindenki az utóbbiért lelkesedett, ma Balatonfüred számít keresettebbnek, trendibbnek az ingatlanvásárlók között.

A preferenciaváltás a vásárlók életének váltásait is követi: míg a mai harmincasok tőkeerős rétege a bulikról, szabadtéri rendezvényekről, éjszakai életéről híres Siófokon vesz ingatlant, addig a 40-60-asok igénye az, hogy egy fejlődő, szolgáltatásokkal ellátott, csendes környéken tölthessék a munka után a pihenőidőt – olyan környéken, ahol nyaraláskor is nyugodtan lehet a gyereket, unokát sétáltatni. A két városban a vízparti, magas színvonalú, új építésű apartmanok áránál már nem kirívó a négyzetméterenkénti egymillió forint. A települések belsejében vagy hegyi részén lévő hagyományos nyaralókat 300 ezer forint négyzetméteráron kínálják átlagosan, Keszthelyen 200 ezer az átlag. Az igényt érzékelve rengeteg új beruházás van folyamatban, a legjobb projektek már a tervezőasztalon elkelnek.

Kapcsolódó cikkek