• csütörtök , 28 március 2024

A jövő Aranypartja

Lépcsős rakpart, a hajózási szigetet a Rózsakerttel összekötő aluljáró, vízi színpad, úszóstég, vízparti étterem, a Krúdy sétány autómentesítése, az Ezüst- és Aranypart összekapcsolása is szerepelt Siófok központi üdülőterületének hosszú távú komplex fejlesztésére benyújtott nyertes tervpályázatok anyagaiban.

Összesen 18 pályamű érkezett be Siófok Város Önkormányzata által Siófok központi üdülőterületének hosszú távú komplex fejlesztésére kiírt tervpályázatra, melynek eredményhirdetésén két kategóriában hat pályaművet díjazott a pályázat bírálóbizottsága. A tervezés központi eleme az átalakuló hajózási sziget, a marina, a móló, a Rózsakert, a Nagystrand, illetve a Petőfi sétány összefüggő szövete volt.

A február 28-i eredményhirdetésen Eltér István, a tervpályázat lebonyolításával megbízott Magyar Építész Kamara alelnöke hangsúlyozta, nagy öröm számukra, hogy a város testülete felismerte, milyen kincs ez a meglehetősen alulhasznosított terület, a pályázat pedig példaértékű lehet más balatoni települések számára is.

–  A tavalyi évben a Fidesz frakció kezdeményezésére a képviselő-testület egyhangúan döntött a Vitorlás utca és a Hotel Európa közti üdülőterület hasznosításáról, ezzel együtt egy országos, nyílt ötletpályázat kiírásáról. Az ötletpályázat kapcsán többször is elmondtuk, hogy sokat várunk ettől a projekttől, hiszen ennek a területnek a hasznosítása, fejlesztése már hosszú évek óta jogos elvárása a siófoki polgároknak. Sajnos a városvezetés részéről kis érdeklődés kísérte az eredményhirdetést, pedig ez a projekt évtizedekre meghatározhatja a város ezen területét fejlesztési szempontból, úgy gondolom nagyobb figyelmet kellett volna fordítania a városvezetésnek erre a pályázatra- mondta Szajcz Adrián frakcióvezető.

A pályázatokat értékelő nagy létszámú, 16 fős bírálóbizottság eredményesnek és sikeresnek nyilvánította a benyújtott terveket, színvonalas pályaművekkel készültek a pályázók. A bírálóbizottság azonos, rangsorolás nélküli díjakat osztott ki, mert a pályázatok közt nem volt túl nagy differencia, a pályázók díjazható megoldásokat fogalmaztak meg, azonban a beérkezett pályaművek egyike sem tudott teljes körű megoldást adni. A bírálóbizottság ezt a maximális elvárást nem fogalmazta meg, a pályázatokban értékelte egy-egy részterület használható, továbbgondolásra ajánlott javaslatait.

– A tervpályázat egyik célja volt, hogy a fiatal tervezők és építészek, illetve profi nagy múltú építészirodák adjanak a városvezetésnek támpontokat, ötleteket ahhoz, hogy a parti rész az átalakítással komoly vonzerővel rendelkezzen, és kiemelje Siófok vezető szerepét a balatoni régióban. Természetesen nem arra számítottunk, hogy egy darab kész tervet fogunk átvenni, megvalósítani, hanem ötleteket vártunk, hogy a városvezetés a jövőben erre a területre olyan terveket tudjon készíteni amelyek akár városvezetéseken átívelő fejlesztési stratégiát tud meghatározni.

A pályázatok közül azok kerültek kiemelésre és díjazásra, amelyek az adott terület konkrét megoldásán túl megfogalmazták ennek a területnek a helyes léptékét, karakterét, felvillantották a „balatoniság” hangulatát. A balatoni karakter a terület történetiségén, kultúráján, építészeti hagyományán kell, hogy alapuljon, és így fogalmazzon meg új értéket. A bírálóbizottság rangsorolás nélküli, 2.250.000 forintos kiemelt díjazásban részesítette Balázs Marcell és Pelle Zita vezető tervezők, a Térprofil Építész és Mérnök Iroda Kft., az Építész Stúdió Kft., valamint a Ripszám és Társa Építésziroda Bt. pályaművét. Rangsorolás nélküli, 500.000 forintos díjazásban részesült az A42 Építésztervező Kft., és a KOVATERV Kft. pályaműve. A bírálóbizottság ajánlása szerint Siófok Város Önkormányzata a tervpályázat díjazott terveiből a továbbtervezéshez használhatja fel az értékes ötleteket és javaslatokat. A pályaműveket március 7. és 14. között állítják ki a Kálmán Imre Kulturális Központban, ahol a terveket részletesen is ismertetik.

A tervpályázat díjazottai közt szerepelt a siófoki Ripszám és Társa Építésziroda Bt. projektje. Ripszám János Ybl-díjas építész és csapata a Petőfi sétány és a Balaton kapcsolatának erősítésére, valamint a hajózási sziget átalakítására helyezi a fő hangsúlyt.

– Évtizedek óta forog a fejünkben, hogy mit kéne kezdeni a területtel, így az ötletek megszűrése volt nehezebb feladat. Az vezérelt minket, hogy ne menjünk el abba a manapság divatos irányba, hogy nagy durranást szeretnénk. Azt gondolom, hogy nagyon mértéktartóan kell a balatoni tájjal bánni. A projektünk egyik kulcseleme a Petőfi sétány átértékelésére tett javaslat. Itt az ideje, hogy azt teljesen átgondoljuk. A nagystrand területének karcsúsításával egy lüktető szélességű sáv átkerülne a város szövetébe, de nem hosszanti, hanem keresztirányú hangsúlyokkal. A cél az, hogy aki végigmegy a sétányon, lássa a Balatont, a Petőfi sétány és a víz kapcsolatát erősítsük. A hajózási szigetre a régi épületek újraértékelésével közösségi funkciókat helyeznénk el. Kifejezetten kulturális szigetté szeretnénk alakítani, ahol rendszeresen vannak különböző tematikájú fesztiválok. Mint egy „Hungexpo kicsiben”, ahol nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Magyarországon világszínvonalú hajók épülnek, és az ezzel foglalkozó fiatal startup cégeket el lehetne hozni a szigetre, ami így egy szellemi központtá alakulhatna. Fontosnak tartom, hogy a közvéleményhez is eljusson, milyen potenciál rejlik ebben a területben, a lokálpatriotizmus érzését is erősítsük.

Kapcsolódó cikkek