• hétfő , 17 június 2024

Okoshajó szolgáltatás indul a Balatonon

Tavasszal startol a NauBit SmartBoat szolgáltatás a balatoni hajósok számára. Az Antenna Hungária megkezdte IoT hálózatának kiépítését.

 

Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban levő vezeték nélküli távközlési szolgáltatójaként megkezdte IoT hálózatának kiépítését, mely elsőként Budapesten, illetve a Balaton térségében épül ki. Az új hálózat első szolgáltatása a NauBit SmartBoat.

A megoldás lényege, hogy számítógépet szerelnek a szolgáltatást igénybe vevő hajókra, melyhez amellett, hogy maga is tartalmaz szenzorokat, egyéb hajóműszereket is lehet csatlakoztatni. A szenzorok adatait és az egyéb beérkező adatokat az egység feldolgozza, melyeket az IoT hálózaton keresztül központi adatbázisba továbbítja, illetve a hajón Bluetooth kapcsolattal online elérhetővé teszi.

Okostelefonon NauBit applikációval lehet az eszközt üzembe helyezni, illetve az adatait megtekinteni. Több „műszerfal” kialakításból választhat majd a felhasználó, hogy a számára legfontosabb információk jelenjenek meg. Lehet a már beszerelt professzionális hajóműszereket SeaTalk szabványos módon tudják csatlakoztatni, így a beérkező adatok köre jelentősen bővíthető.

A hajóműszerek mellett digitális barométer figyelmeztet a közelgő időjárás-változásra. Kínál útvonaltervezést, akár az útvonal részleteinek elmentését, későbbi visszajátszását is.

A NauBitBox ezenkívül távoli felügyeletre is alkalmas, akkumulátor töltés vezérlésére, mozgás-érzékelésre, akár jelzőfények vagy hűtő bekapcsolására. Lehetőség van MOB („man-over-board”) esemény rögzítésére, a GPS pozíciót tárolja a rendszer és visszavezet, illetve horgonycsúszás-riasztás is beállítható.

Az IoT hálózatra csatlakozással – internet előfizetés nélkül – a hajó adatai online vagy archív módban távolról megtekinthetőek, visszajátszhatók. Weboldalon térképen megjeleníthető a hajó útvonala, pillanatnyi helyzete, illetve a bekapcsolt szenzorok által mért értékek. A sebesség, hajózási irány, giroszkóp és szél adatokkal megjeleníthető a hajó mozgása.

 

Az IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) az infokommunikációs iparág egyik legnagyobb ígéretét képviselő technológia, amely költséghatékony módon a mindennapok során az eszközök összekapcsolt működésével teszi könnyűvé életünket, és amely egybehangzó szakértői vélemények alapján óriási fejlődés előtt áll a következő években. Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban levő vezeték nélküli távközlési szolgáltatójaként legújabb fejlesztésének keretében megkezdte IoT hálózatának kiépítését.

A vezeték nélküli LPWAN (Low Power Wide Area Network) technológián alapuló hálózat gépek, eszközök, szenzorok által küldött kisméretű adatcsomagok kommunikációját teszi lehetővé. A végponti kommunikációs berendezések, szenzorok minimális energiaigénye rendkívül alacsony energiafelhasználást jelent, ezáltal hosszú élettartamot garantál az eszközök számára.

 

Long Range (LoRa) rádiós technológia felhasználásával akár több tíz kilométeres sugárban is lehetővé válik a vezeték nélküli átvitel az eszközök között. Az LPWAN technológiára épülő IoT megoldások ezáltal alacsony beruházási költséget, illetve egyszerű telepítést és bővítést tesznek lehetővé, ami konkrét költségcsökkenést eredményezhet az üzleti ügyfelek számára.

Kapcsolódó cikkek