• csütörtök , 28 március 2024

1956 – Kövér: Mansfeld sorsában tükröződik Magyarország sorsa a kommunizmus idején

Mansfeld Péter sorsában jelképesen tükröződik Magyarország sorsa a kommunizmus idején – mondta az Országgyűlés elnöke kedden, a forradalmár kivégzésének 58. évfordulóján Balatonfőkajáron, az 1956-os forradalom tiszteletére állított emlékmű avatásán.

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére állított emlékmű átadásán Balatonfőkajáron 2017. március 21-én. MTI Fotó: Bodnár

Kövér László azt mondta: Mansfeld Péter ma lenne 76 éves, megérhette volna a nagyapját és édesapját 1944-ben szovjet kényszermunkára hurcoló kommunista rendszer “magyarországi kimúlását” 1990-ben, valamint azt, hogy az 1956-os magyar hősiességet államilag forradalomként és szabadságharcként ismerték el.

Hozzátette: Mansfeld Pétert 1959. március 21-én azért végezték ki, mert 1956 október 23-a és november 4-e között 15 esztendősen harcolt a Széna téren, és “egyike volt azoknak a pesti srácoknak, akik szerették a szabadságot és nem szerették a kommunistákat”.

Kövér László kiemelte: 1956-ban a magyarság egy olyan rendszerrel szállt szembe, amely “a nemzeti önazonosság megtaposásán, az állami önrendelkezés felszámolásán és az önbecsülést romboló társadalmi-gazdasági megalázáson és méltánytalanságon” alapult. A magyarok erre a rendszerre mondtak nemet 1956. október 23-án, és válaszként november 4-én a Szovjetunió “több harckocsival támadt Magyarországra, mint 1939-ben Hitler Lengyelországra” – mondta.

Több mint háromezer halott az utcákon, 20 ezer sebesült, 20 ezer koncepciós per, több mint 200 végrehajtott halálos ítélet, ezer Szovjetunióba hurcolt magyar ember, 13 ezer internált belföldön, 200 ezer szülőföldjét elhagyni kényszerülő menekült és egy több mint 30 esztendőre újra berendezkedő “hazaárulásban és emberölésben fogant, nemzetellenes és a magyar emlékezetet eltörölni akaró” kommunista diktatúra – ezt kapta a magyar nép 1956-ért – emlékeztetett a házelnök. Hozzátette: a magyarok azonban a 12 nap alatt – és nem csak erre a 12 napra – visszanyerték a szabadság, a méltóság és a felelősségvállalás lélekemelő erejét.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére állított emlékmű Balatonfőkajáron az átadás napján, 2017. március 21-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forró Zsolt (független), Balatonfőkajár polgármestere szerint az emlékművel 1956 áldozatai előtt tisztelegnek, de a kopjafa a jövőnek is szól, azoknak a gyermekeknek, akiknek nem szabad elfelejteniük, hogy hatvan évvel ezelőtt milyen áldozatot hoztak elődeik.
A Balatonfőkajáron felavatott emlékmű Igaz Lajos tervei alapján készült, a hozzá tartozó faragott kopjafa Horváth Lajos munkája. Az emlékmű hárommillió forintból, 2,2 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg, a fennmaradó 800 ezer forintot a település önkormányzata biztosította.

forrás: MTI.hu

Kapcsolódó cikkek